Idioma | Language

 Català       
      

Butlletí Informatiu

Si voleu rebre el nostre butlletí sobre el Caucas i la Federació Russa, ompliu el següent formulari
La mà negra de Kadírov a Europa PDF Imprimeix Correu electrònic
Txetxènia - Drets humans
Dilluns, 16 de març de 2009 13:00

Tags: Kadírov | refugiats | tortures i assassinats | Txetxènia | violència política

Ha aparegut un vídeo a Youtube on un jove txetxè descriu que el president prorús de Txetxènia, Ramzan Kadírov, li va encarregar que matés un refugiat txetxè.

Al vídeo, Ruslan Khàlidov afirma que Ramzan Kadírov volia que assassinés Magomed Otxerjadzhi, líder de la comunitat txetxena a Noruega. Ruslan no va acceptar l'encàrreg i van intentar doblegar-lo amb tortures i amenaces: “Em van fer coses de les quals fins i tot em va vergonya parlar”, testimonia en el vídeo. 

El vídeo, penjat a Youtube per kavkazcenter.com, anuncia que aquet vídeo és només una part de la confessió feta per Khàlidov. No és clar on i quan es va fer la gravació.

“Els homes de Kadírov em van gravar mentre em torturàven i després em van fer xantatge amb el vídeo que havien fet de mi. Van amenaçar que si no acomplia la missió, penjarien el vídeo a l’Internet”,manifesta Rjuslan Khàlidov.

Ramzan Kadírov va rebutjar totes les acusacions.

“Boom” d’assassinats de txetxens

El vídeo del testimoni de Khalídov ha aparegut en un moment en què s'han produït varis assassinats de refugiats txetxens i d'antics combatents a països europeus.

Durant els últims cinc mesos tres antics combatents txetxens van ser assassinats a Turquia. Fa dos mesos, Umar Israïlov, un exiliat txetxè qui havia presentat una demanda al Tribunal Europeu de DDHH contra Kadírov acusant-lo d'assassinar i torturar, va ser abatut a trets a prop de casa seva a Viena, Àustria. 

Kadírov nega estar involucrat en aquests fets. Fa poc el seu portaveu va criticar “una campanya a gran escala” per discriminar el líder txetxè, l'origen de la qual és “una iniciativa conspiradora  d’alguns ideòlegs de terrorisme i de la clandestinitat criminal armada”.

En el vídeo, Khàlidov explica que és el nebot de Shaa Turlaïev, qui durant un temps va ser el guardaespatlles del líder separatista Aslan Maskhàdov. Més endavant, Turlaïev va passar al bàndol txetxè prorús després d’haver estat ferit i empresonat.

Khàlidov afirma que el seu oncle Turlaïev era a Viena just abans de l’assassinat d'Israïlov. Israilov, que havia demanat asil a Àustria en 2006 després de ser guardaespatlles de Kadírov, havia presentat al diari “The New York Times” un informe detallat de la seva feina, declarant que Kadírov torturava personalment els detinguts i al menys un d’ells posteriorment va ser executat.

El 31 de gener “The New York Times” va publicar un extens article en què s'explicava que el diari havia contactat amb l’oficina del Primer Ministre  Vladímir Putin el 9 de gener per tal de fer entrevistes amb oficials russos per poder contrastar les declaracions d’Israïlov. El diari va puntualitzar que Israïlov estava disposat a fer pública la seva història.

Quatre dies més tard que es produïssin aquests contactes, Israïlov va ser assassinat a trets al carrer on vivia després de que la policia austríaca hagués rebutjat la seva demanda de protecció.  El 22 de febrer la policia polaca va arrestar un txetxè com a sospitós d'haver comès el crim.

“The New York Times” també va informar que l’estiu passat Kadírov havia enviat un agent a Viena per amenaçar Israïlov, perquè tornés a Grozni, la capital de Txetxènia. Posteriorment, durant l'interrogatori fet per la policía austríaca, l'agent va reconèixer que havia intentar fer tornar a Israïlov. A més a més, va afegir que Kadírov tenia una llista de 300 txetxens refugiats considerats com a enemics que haurien de ser eliminats.

Segons Khàlidov, Turlaïev dirigeix una presó a la ciutat de Gudermés, on els familiars dels militars sospitosos estan sotmesos a tortura. “Pares, mares, germanes i germans de combatents són retinguts aquí”, afirma, “i també els estan torturant”.

Va afegir que Turlaïev controla un grup d’assassins professionals, format per Kadírov a través dels ordres del Servei de la Seguritat Federal (FSB), els serveis secrets russos. La tasca d’aquest grup és matar els txetxens que viuen a l’estranger.

 

Informat del complot

En una entrevista al Ràdio Svoboda, l’exiliat txetxè a Noruega, va declarar que Khàlidov li havia informat personalment sobre el complot contra ell.

“Vaig anar a parlar amb ell (Khàlidov) després rebre missatge em què em deia que Kadírov volia matar-me. Certament, em vaig sentir abatut. Em va dir que Kadírov i la seva gent em veien com una amenaça.”

Khàlidov va explicar que les ordres de Kadírov també implicaven establir contacts amb les autoritats noruegues a fi de subministrar-los informació negativa sobre els txetxens que viuen a Noruega.  

 

Aslan Dukaïev i Liz Fuller

http://groups.yahoo.com/group/chechnya-sl/message/56787

 

Última actualització