Idioma | Language

 Català       
      

Butlletí Informatiu

Si voleu rebre el nostre butlletí sobre el Caucas i la Federació Russa, ompliu el següent formulari
Retorn a Txetxènia PDF Imprimeix Correu electrònic
Txetxènia - El conflicte avui
Dilluns, 20 d'abril de 2009 11:00

Tags: conflictes armats | Kadírov | Txetxènia

Potser la guerra del Caucas s'acabarà igual com va començar, per decret, però després de 10 anys, l'anunci del Kremlin del final de les seves operacions antiterroristes a Txetxènia contrasta amb el silenci amb què acceptem aquest clima d'aparent normalitat.

Diu el seu president, Ramzan Kadírov, que podem tornar a Txetxènia, per on ja passegen periodistes, polítics, homes de negocis o turistes. És cert que Grozni ha deixat de ser la ciutat més perillosa del món. Però encara que el caos s'ha transformat en ordre, el terror segueix intacte. L'estratègia de la por, que Putin va instaurar a l'inici d'aquesta guerra, ha triomfat donant pas a un règim criminal.


Poques dictadures exerceixen pràctiques comparables a les del president Kadírov, fins i tot a l'estranger. Els últims sis mesos, cinc assassinats han acabat amb els principals dissidents a l'exili. En tots aquests casos la proximitat dels assassins amb col.laboradors del mateix president són tan evidents com en l'últim crim comès a Dubai, fa dues setmanes, on la policia de l'emirat va entregar les proves que incriminaven un cosí de Kadírov, membre del partit de Putin, com a principal sospitós. Tampoc això ha estat suficient per obrir una investigació criminal a Rússia i encara menys a Txetxènia.

Continua havent-hi la mateixa sintonia que va matar Anna Politkóvskaia fa gairebé tres anys, sense que encara s'hagi inculpat ningú, malgrat que totes les sospites condueixen fins a Kadírov. ¿Per què s'han de mantenir més de 20.000 soldats russos a Txetxènia, quan el seu president pot controlar la població a base de judicis sumaris, tortura i assassinats? Rússia no necessita continuar el terror, el seu pacte amb el president txetxè consisteix a atorgar-li la tutela del terror a canvi de lleialtat.

Si el silenci davant d'aquesta situació persisteix, Txetxènia no trigarà gaire temps a reocupar el seu lloc al mapa del patiment. Un retorn que no serà, precisament, per passejar pels seus carrers.

Rafael Vilasanjuan

Font: El Periódico

Última actualització