Idioma | Language

 Català       
      

Butlletí Informatiu

Si voleu rebre el nostre butlletí sobre el Caucas i la Federació Russa, ompliu el següent formulari
Kadírov: "Mentre Putin em recolzi, puc fer el que vulgui" PDF Imprimeix Correu electrònic
Txetxènia - Política, economia i relacions internacionals
Dimarts, 2 de novembre de 2010 11:32

Tags: Islam | Kadírov

L’any 2004, el president de Txetxènia, Akhmad Kadírov, el rostre del projecte de txetxenització del Kremlin, fou assassinat i el seu fill Ramzan va prendre el poder. Ramzan va anar més enllà que el seu pare: els grups de drets humans l’han acusat d’ordenar tortures, segrestos i assassinats, tant de víctimes dins de Txetxènia com també de dissidents a l’estranger. Al mateix temps, ha implementat una pau brutal en la seva turbulenta república, introduint-hi policia de moralitat i estrictes codis islàmics en el vestir.

Kadírov va parlar amb Anna Nemtsova de Newsweek a la seva residència intensament fortificada de Gudermés.

Les figures religioses txetxenes el veuen a vostè com el seu imam, el seu líder espiritual. Qui finança la reanimació de l’Islam a Txetxènia?

Jo, els meus amics i gent que coneixem, tots hi posem diners. I també els empresaris ajuden.
Moscou ens dóna alguns diners pels salaris dels muftís. Això és necessari per Txetxènia, ja que sense mestres islàmics mai ens n’hauríem sortit per posar ordre aquí. Les nostres unitats militars mai serien capaces de guanyar contra el terror sense la religió.

Està satisfet amb els plans [del Kremlin] per reformar l’Islam a Rússia?

A Moscou, si una dona va tota coberta, com hauria d’anar una musulmana religiosa, es sospita immediatament que és una terrorista o una bomba suïcida. [Els policies] comproven els documents d’aquestes dones i les assetgen. Això no està bé. Les autoritats haurien de trobar imams per portar a terme un predicament propagandístic.

Recentment vostè ha creat una policia de la moralitat per ensenyar a la gent com ha de viure d'acord amb la xaria.

S’anomena el Centre de Desenvolupament Espiritual i Moral. Hem contractat homes amb educació superior. No peguen ni renyen ningú, simplement adverteixen a la gent contra l’extremisme i l’addicció a les drogues.

Ha donat ordres a la seva gent de disparar boles de pintura a les dones que no portin mocadors al cap?

Moltes dones van per Grozni avui dia sense cobrir-se amb mocadors! Si les estiguéssim colpejant o disparant no anirien pas així. Algú que vol desacreditar la meva política està darrere d’aquests atacs amb boles de pintura.

Creu que l’educació de l’estat rus és massa liberal?

Els diputats de la Duma russa diuen que s’hauria de donar condons als infants a l’escola! Per a què necessitem una democràcia com aquesta? Nosaltres portem els nostres fills a l'escola per estudiar. I a les universitats russes els nanos tenen permís oficial per fumar! Doncs jo dic que una universitat és una seu de coneixement, no un lloc per dedicar-se a exhibir bosses de Dolce & Gabbana.
Els estudiants haurien d’anar a la universitat amb uniforme.

Quina roba considera apropiada per a les dones txetxenes?

Sempre els recordo a les dones el que Al•là va dir, per a una dona és fàcil arribar al paradís: ha de tapar-se, cobrir els seus cabells i els seus braços, portar una falda llarga, dejunar, pregar i ser fidel al seu espòs. El meu somni és que totes les dones txetxenes portin mocador al cap.

Quin grau d’independència té de Moscou?

Ser independents no ens va causar res més que problemes. No vull que Txetxènia sigui independent de Rússia. L’única cosa que demano [a Moscou] és que em deixi les mans lliures per combatre els bandits. Són enemics del poble i enemics de l’Islam. Vull lluitar contra ells i acabar la guerra.

Quines solucions té pels problemes russos?

L’alcoholisme és un problema terrible a Rússia. L’índex de naixements també és molt baix.
Imagini’s, la Xina no permet que els seus ciutadans donin a llum [a més d’un fill], mentre que a Rússia les autoritats paguen a les dones per tenir més fills. A on anirem a parar? La faràndula s’ha convertit en la política cultural de l’estat. Dic que [Rússia] hauria de prohibir l’alcoholisme, però llavors immediatament sento queixes que Kadírov vol declarar la xaria??? No obstant això nosaltres [a Txetxènia] tenim l’índex de criminalitat més baix de Rússia, gràcies a les nostres creences. Abans de res, un bon musulmà pensa en el demà. Pot robar un cotxe, però sap que allà dalt [assenyala el cel] haurà de respondre per això.

Els seus seguidors el volen veure com al següent president de Rússia; qui voldria veure vostè com a president el 2012?

El meu ídol, [Vladimir] Putin. Vull que sigui el president mentre visqui. L’estimo molt, com un home estima un home. És un home de paraula, va portar la pau a Txetxènia. Estàvem a les mans de bandits, i l’alcohòlic [Boris] Ieltsin ens bombardejava. Aquells que critiquin Putin no són humans i són els meus enemics personals. Mentre Putin em recolzi, puc fer el que sigui, allahu akbar!

Anna Nemtsova
Font: Newsweek

Última actualització