Idioma | Language

 Català       
      

Butlletí Informatiu

Si voleu rebre el nostre butlletí sobre el Caucas i la Federació Russa, ompliu el següent formulari
Judici a Viena: la victòria de la justícia PDF Imprimeix Correu electrònic
Txetxènia - El conflicte avui
Dimecres, 8 de juny de 2011 09:44

Tags: Kadírov | tortures i assassinats | Txetxènia

L’1 de juny del 2011 es va dictar un veredicte en el cas Israilov a Viena. La coalició d’organitzacions de drets humans que va seguir el judici ha acollit de bon grat el veredicte. La seva importància jurídica i històrica no pot subestimar-se. Per primera vegada, una cort realment lliure i independent condemna un crim de les autoritats txetxenes.

La Cort Penal de Viena va condemnar tres persones per l’assassinat d’Umar Israilov el 13 de gener del 2009, un refugiat txetxè que es va atrevir a oferir testimoni de les tortures que va cometre sobre la seva mateixa persona el president txetxè Ramzan Kadírov. El judici també va portar a la llum la violència generalitzada, l’arbitrarietat i el sistema il•legal de detencions a la Txetxènia actual.

Tres txetxens van ser condemnats: Otto Kaltenbrunner (nascut com Ramzan Edílov) a cadena perpètua, Suleiman Dadaev (àlies Muslim Dadaev) a 19 anys i dos mesos de presó, i Turpal Ali Ieshurkaev a 16 anys per la seva participació en l’assassinat que va seguir a un intent frustrat de segrestar Umar Israilov per lliurar-lo a un poder estranger, o sigui, a les autoritats txetxenes. El veredicte va ser pres unànimement pel jurat.

La nostra coalició va seguir un judici que va complir diligentment amb totes les normes i principis d’un judici lliure i just amb una acusació ben documentada i ben argumentada, un jutge i un fiscal professionals i competents i un jurat motivat que es va prendre les seves responsabilitats molt seriosament. El jurat va escoltar amb atenció les declaracions dels testimonis al llarg d’aquests llargs mesos i de les 17 sessions del judici i va formular importants preguntes, ha declarat Joachim Frank de l’Associació Austríaca de Hèlsinki pels Drets Humans (AHA) en nom de la coalició.

El judici va començar el 16 de novembre del 2010 i va escoltar vàries dotzenes de declaracions de testimonis, incloent-hi les de tres experts de gran nivell sobre Txetxènia i el Caucas Nord, Dick Marty, relator per a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, Lord Judd, relator per al parlament britànic i la Dra. Aude Merlin, professora a la Universitat Lliure de Brussel•les i representant de la Federació Internacional dels Drets Humans. Les seves declaracions van dibuixar un panorama fosc sobre els greus crims comesos a Txetxènia i la impunitat general que allí impera, que és tolerada per les autoritats superiors de la Federació Russa i que s’està estenent per tot Rússia.

L’assassinat d’Israilov ha enviat un important avís a la comunitat txetxena arreu del món que els transmet que, malgrat l'asil polític que puguin obtenir fora de Rússia, això no els protegeix de l'arbitrarietat de les estructures del poder txetxè. El veredicte d’avui ha mostrat que, almenys a Europa, aquests crims no es toleren i no queden sense càstig.

La coalició lamenta, una vegada més, el fet que el sistema de justícia rus no vulgui cooperar amb els seus col•legues austríacs. Aquest va ignorar una sol•licitud d’assistència legal que perseguia interrogar cinc testimonis clau, incloent el presumpte assassí i el President de la República Txetxena Ramzan Kadírov. Kadírov hauria d’haver respost preguntes sobre la seva relació amb Kaltenbrunner, Turlaev i Kurmakaev i sobre les converses telefòniques el dia de l’assassinat. La inactivitat de la Fiscalia de la Federació Russa va mostrar la manca total de voluntat política per lluitar contra la impunitat a la Rússia actual.

Encara més neguitós, la major part de les persones requerides, incloent el presumpte assassí Letxa Bagatírov i l’antic conseller presidencial Shaa (Shakha) Turlaev estan vivint obertament a Txetxènia. La coalició recorda que Shaa Turlaev ja fou declarat acusat el març del 2010 a Rússia en el cas d’un intent frustrat d’assassinat d’Isa Iamadaev el juny del 2009 a mans de Khavazhi Iusupov, el qual va ser condemnat a 8 anys i mig per aquest delicte. Es va declarar impossible identificar el parador de Shaa Turlaev.

Així, d’acord amb la informació disponible, està residint obertament a Txetxènia.

A les declaracions de Kavazhi Iusupov i a les cintes d’àudio presentades per la investigació es diu molt clarament que Shaa Turlaev va portar Iusupov dues vegades a la casa de Kadírov, on la seva seguretat i la de la seva família van ser amenaçades per Kadírov personalment i es va prometre una recompensa en el cas que estigués d’acord en matar Isa Iamadaev. De totes maneres, no hi ha hagut cap investigació legal després d‘aquestes imputacions i al veredicte s’estableix que Turlaev va actuar en nom de persones no identificades que van prometre 3.000.000 dòlars en el cas que es cometés el crim.

El cas d’Umar Israilov a Viena podria posar fi a una llarga llista d’assassinats impunes: a Txetxènia i a Rússia, en general, la justícia es troba, per norma, impotent i sense força de voluntat. Però aquesta vegada es van establir les responsabilitats, els culpables tenen nom i la justícia austríaca ha reconegut que les autoritats txetxenes estan darrere del crim. I, en el cas de Viena, això és una victòria de la justícia.

Federació Internacional pels Drets Humans (FIDH)

Associació Austríaca de Hèlsinki pels Drets Humans

Comitè noruec de Hèlsinki, Oslo

Centre pels Drets Humans “Memorial”, Moscou

People in Need, Praga

Novaya Gazeta, Moscou

Font: http://www.memo.ru/eng/news/2011/06/03/0306113.html 

Última actualització