Idioma | Language

 Català       
      

Butlletí Informatiu

Si voleu rebre el nostre butlletí sobre el Caucas i la Federació Russa, ompliu el següent formulari
Documents
Aqui es mostren documents en pdf, amb articles d'interès relacionats amb Txetxènia.


L'esquiva pau de Nagorno Karabakh PDF Imprimeix Correu electrònic
Documentació - Documents
Divendres, 19 de març de 2010 16:10

Tags: conflictes armats | política exterior | Rússia

Setze anys després de l’acord d’alto el foc impulsat per Rússia i que va deixar en suspens el conflicte entre Armènia i l’Azerbaidjan pel territori de Nagorno Karabakh, un acord de pau definitiu segueix mostrant-se tan esquiu com sempre. A pesar de les negociacions propiciades pel grup de Minsk de l'OSCE, els avenços en les negociacions copresidides per Rússia, França i els Estats Units han quedat frustrats pels desacords sobre quin ha de ser l'estatus definitiu d’aquesta regió poblada principalment per armenis, però situada en territori de l’Azerbaidjan. Un altre obstacle ha estat la manca de legitimitat i de voluntat política d’ambdós països.

Última actualització
Llegeix-ne més...
 
El paper d’Estats Units al Caucas PDF Imprimeix Correu electrònic
Documentació - Documents
Dijous, 25 de febrer de 2010 00:01

Tags: conflictes armats | economia | Geòrgia | recursos naturals

Hi ha dos esdeveniments cabdals i d’abast global l’any 2008 que han condicionat la política d’Estats Units al Caucas Sud: el conflicte de Geòrgia d’agost d’aquell any, i l’elecció el novembre de Barack Obama com a 44è president d’Estats Units. Si ens hem de situar a l’escenari anterior al conflicte georgià, trobem a la regió, en primer lloc, un Azerbaidjan que es defineix com a bon aliat d’Occident, proveïdor d’hidrocarburs als països occidentals per mitjà de l’oleoducte BTC i del gasoducte Nabucco, en construcció. L’estratègia occidental energètica al Caucas té com a objectiu evitar l’excessiva dependència de Rússia en l’abastiment europeu; Washington s’hi ha implicat políticament i ha facilitat que el Banc Mundial i altres institucions financeres internacionals financessin el BTC. A més, l’empresa petroliera Chevron forma part del consorci propietari d’aquest oleoducte amb un 8,9%. Azerbaidjan, a més, té un greuge pendent amb Rússia per l’actitud del Kremlin en el conflicte de Nagorno-Karabakh, en què les forces russes d’interposició afavoreixen, de fet, l’ocupació armènia d’una bona part del territori àzeri.

Última actualització
Llegeix-ne més...
 
El paper emergent de Xina en l’espai euroasiàtic PDF Imprimeix Correu electrònic
Documentació - Documents
Dimecres, 24 de febrer de 2010 18:17

Tags: economia | política exterior | recursos naturals | Rússia

L’ascens de Xina a la condició de gran potència es projecta també cap als seus veïns de l’oest. Pequín exerceix una influència cada cop més gran en l’espai eurasiàtic, fonamentalment a l’Àsia Central i, en menor mesura, al Caucas.

L’apogeu de la Xina és una de les grans transformacions experimentades per la geopolítica centreasiàtica des de la caiguda de la Unió Soviètica el 1991. En aquestes dues dècades, Pequín ha establert les bases per a una relació estreta i de gran abast amb una regió d’interès prioritari, tant per la seva estreta vinculació amb l’estabilitat a Xinjiang, com pels seus recursos energètics. No obstant això, Àsia Central no és l’escenari estratègic principal per a Xina, com sí ho són el Pacífic i, fins i tot, l’Índic.

Última actualització
Llegeix-ne més...
 
La indústria al servei de la indústria: El Caucas Nord a la premsa francesa* - Revista de premsa (febrer 2010) PDF Imprimeix Correu electrònic
Documentació - Documents
Dimarts, 2 de febrer de 2010 22:22

Tags: Caucas Nord | corrupció | política exterior | Rússia

Rússia sembla que no existeixi per a França. O, potser, és que no se la vol molestar. I el Caucas no seria ni tan sols anecdòtic si no fos per l’atemptat contra el Nevski Express. Les raons? Sempre n’hi ha.

«França vol posicionar-se com a interlocutor privilegiat de Moscou en aquests temes [seguretat]», afirmava Le Monde en un article sobre el nou Tractat de Seguretat que Rússia va presentar a la cimera de l’OSCE a Atenes. Potser aquest seria, doncs, un dels motius que expliquen el silenci mediàtic francès al voltant de Rússia: interessos diplomàtics i estratègics.

Última actualització
Llegeix-ne més...
 
<< Inici < Previ 1 2 3 Següent > Final >>

Pàgina 1 de 3