Idioma | Language

 Català       
      

Butlletí Informatiu

Si voleu rebre el nostre butlletí sobre el Caucas i la Federació Russa, ompliu el següent formulari
L'OSCE cita la tortura i les execucions entre les "greus" violacions de drets a Txetxènia.
Dijous, 17 de gener de 2019 11:18

L'OSCE fa una crida a Rússia per assegurar-se que les autoritats txetxenes, incloent el líder txetxè Ramzan Kadyrov, "compleixin plenament" amb la legislació interna del país i les obligacions internacionals en matèria de drets humans.

Les autoritats de la regió txetxena de Rússia han comès tortures, desaparicions forçades, execucions extrajudicials i altres violacions i abusos de drets humans "molt greus", ha conclòs un informe expert.

L'informe de recerca sobre violacions i abusos dels drets humans a Txetxènia, presentat a l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) el 20 de desembre, va declarar que les víctimes eren membres de la comunitat lesbiana, gai, bisexual i transsexual (LGBT), defensors de drets humans, advocats, mitjans de comunicació independents i organitzacions de la societat civil.

Va trobar un empitjorament del "clima d'intimidació" contra periodistes i activistes de la societat civil i un "clima d'impunitat", que va dir que "perjudica torbar els responsables de les violacions dels drets humans".

Llegeix-ne més...
 
A Txetxènia, l’avergonyiment televisiu manté a les persones sota control
Dilluns, 19 de novembre de 2018 10:44

Per Olga Robinson, BBC.

Un dia de maig de l'any passat, Yakha Beksultanova va obrir el telèfon mòbil, va fer clic a la icona d'Instagram i va començar a escriure un missatge al líder de Txetxènia.

Uns dies abans, un incendi havia destruït l'edifici d'apartaments de la Sra. Beksultanova a Grozni, la capital txetxena. Els informes locals van indicar que l'incendi havia deixat almenys dos residents amb cremades greus i desenes de persones sense llar.

Llegeix-ne més...
 
Experiment d'insurrecció a l’abandonada República de Daguestan
Dilluns, 3 de setembre de 2018 09:35

L’any 2010, la república russa de Daguestan va ser pionera en el tractament de la insurrecció jihadista, tot i que va tornar a la política de repressió d’abans dels Jocs Olímpics de Sochi de 2014. Davant dels possibles retorns de combatents de Síria i Iraq, les autoritats haurien de tornar a revisar  les seves polítiques.

El febrer de 2016, 5.000 musulmans salafistes van entrar al centre de Khasavyurt, la segona ciutat més gran de la República de Daguestan, al Caucas Nord, per protegir el tancament forçós de la seva mesquita. La comunitat salafista de Daguestan, musulmans ortodoxos que practiquen un islam fonamentalista que es va originar al Golf, és una de les més grans de Rússia. Fa temps que s'ha enfrontat a la discriminació de les autoritats de Daguestan.

En aquest cas, pocs esperaven que les autoritats es plegarien a les demandes dels manifestants. Però, en un rar gest de compromís, la mesquita es va reobrir l'endemà.

L'aparent victòria, però, no va sortir barata. Un líder de la protesta, un imam salafí popular i carismàtic, va ser detingut posteriorment per les forces de seguretat, torturat i condemnat a servir cinc anys en una colònia penal, acusat de justificar la violència jihadista (el que les autoritats denuncien com a "wahhabita"). En realitat, l'imam era moderat: la condemna de l'anomenat Estat Islàmic (ISIS) li havia creat amenaces de part dels militants daguestanians. Molta gent a Khasavyurt es va preocupar per si la seva partida obriria un espai als predicadors més radicals.

Llegeix-ne més...
 
Els repatriats d’ISIS porten esperança i temor a Txetxènia
Dilluns, 2 d'abril de 2018 19:57
Anna Arutunyan
Analista sènior, Rússia

El retorn dels combatents d'ISIS a Txetxènia podria suposar un repte de seguretat per a la república russa trencada per la guerra. Les autoritats poden respondre com és d’esperar, amb repressió, però no s'han de descartar els esforços per repatriar dones i nens estrangers a Síria i, en alguns casos, reintegrar a combatents estrangers.

Les victòries sobre ISIS a Mossul i Raqqa representen un dilema per als estats, els ciutadans dels quals van marxar per unir-se a les files de l'Estat Islàmic (ISIS) i que ara poden tornar a casa. Aquests estats inclouen Rússia, i en particular la seva República de Txetxènia.

D'una banda, les autoritats txetxenes temen el retorn dels insurgents que van lluitar per l'ISIS. Els preocupa que els militants, la majoria dels quals són enemics mortals del règim de Ramzan Kadyrov, reprenguin els atacs que van dur a terme fa alguns anys a Txetxènia. Com ha passat en el passat, les autoritats no es limitarien a enviar els repatriats a la presó, també podrien perseguir les seves famílies, amics o associats, reapareixent l'odi cap al règim entre un cercle més ampli de persones.

D'altra banda, alguns funcionaris i activistes de Txetxènia estan liderant els esforços per recuperar dones i nens abandonats a l'Orient Mitjà després de la mort o empresonament dels seus marits i pares insurgents. Aquests esforços, juntament amb els intents limitats de rehabilitar alguns combatents antics, ofereixen un raig d'esperança de que almenys alguns retornats que renunciïn a l'ISIS es puguin reintegrar a la societat txetxena.

L'article sencer en anglès el trobareu a

https://www.crisisgroup.org/europe-central-asia/caucasus/chechnya-russia/isis-returnees-bring-both-hope-and-fear-chechnya

 
Madina Magomadova: “No crec que la guerra hagi acabat. No hem enterrat els morts, no hem trobat als desapareguts.”
Dimarts, 17 de gener de 2017 19:39

Autor: Serguei Dmitriev (Radio France International)

Text original: http://ru.rfi.fr/rossiya/20160816-davai-ne-budem-govorit-o-zverstvakh

Madina Magomadova és defensora dels drets humans txetxena, directora de la ONG Mares de Txetxènia, que des de principis de la primera guerra txetxena es dedica a buscar gent desapareguda durant el conflicte. Tot i els nombrosos atacs i amenaces Madina Magomadova és gairebé l'última persona a Txetxènia capaç de donar la seva opinió, diferent a la versió oficial del govern local. En aquesta entrevista a la versió russa de Radio France International ens explica com els habitants de Txetxènia no creien que pogués començar la guerra, i per què se n’absté de parlar de l’horror.

El 26 de Novembre van entrar a Grozny els primers militars russos, i la mateixa tarda vam abandonar la ciutat. Els meus germans i jo sempre havíem viscut a Grozny. Jo vivia prop d’aquí, al següent carrer, al centre. Encara hi estic registrada, tot i que ni tan sols hi queda la casa. Vam marxar al poble dels pares. Els meus germans i germanes tenien fills petits, dotze. Els meus germans ens van portar a tots, als nens, les dones i les germanes, cap al poble. Vivíem a l’espera que algun dia tot això acabés. No hi havia electricitat. A vegades l’encenien, però normalment no n’hi havia. Quan Txetxènia ja era rodejada pels militars russos, encara teníem l’esperança que el món no ho permetria això. Recordo com el meu germà, que ara és mort, va encendre la radio del cotxe, i escoltàvem les notícies del canal Svobody. Diferents notícies, russes i internacionals. I teníem l’esperança que el món diria: “Això no és pot fer, torneu els militars a la base. Deixeu Txetxènia tranquil·la.” Malauradament, això no va passar. Els militars van creuar la frontera. Això va ser l’11 de novembre. Encara manteníem l’esperança, fins i tot quan ja havien creuat la frontera; i després, quan hi havia les primeres víctimes. Recordo que feia molta por. Corria informació que estaven detenint a tots els txetxens a fora de Txetxènia, a Moscou. I a Moscou hi teníem dos germans. Evidentment, la família estava molt preocupada, com tot el poble txetxè.

Llegeix-ne més...
 
Més articles...
<< Inici < Previ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Següent > Final >>

Pàgina 1 de 137